1905 yılında kurulan Uluslararası Rotary (UR), zaman ilerledikçe, başarılı olması ve ayakta kalabilmesi için sağlam bir finansal desteğe ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyaç 1917 yılında UR’nin 6. Başkanı Arch C. Klump’ın gayreti ile “Rotary Bağış Fonu” adı ile yaşama geçmiş, 1928 yılında kurumsallaşarak “Rotary Vakfı” adı ile tüzel kişiliğe ulaşmıştır..
Rotary Vakfı 1917’de 26.5 USD’lık bağışla kurulmuş ve bugün Dünya’nın en iyi çalışan Vakıfların birisi haline gelmiştir. Charity Navigator isimli bağımsız kuruluş tarafından her sene finansal durumu incelenen ve buna göre 2007-08 döneminden beri en üst seviye olan 4 Yıldız alan Rotary Vakfı, son 5 yılda 3 defa 100 tam puan alarak bu konuda Dünya’daki sayılı Vakıflardan birisi olmuştur.
Gelirlerini projelere hangi oranda harcadığı, şeffaflığı, yönettiği fon büyüklüğü gibi parametreler Charity Navigator’un baktığı kriterler arasındadır. 2018 yılını örnek verecek olursak gelirlerinin %92’sine tekabül eden yaklaşık 310 milyon USD’ı yürüttüğü programlara harcamış, idari harcamaları gelirlerinin yalnızca %3’ünü , fon yaratma ise %5’lik kısmını oluşturmuştur.
Aynı yıl içinde Vakfımız, yürüttüğü ve Dünya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu projesi olan ve çocuk felcini Dünya’dan silmeye çok yaklaşılan PolioPlus projesi için 160 milyon USD, diğer insani projeler içinse 144 milyon USD harcamıştır.
Bugün Rotary Organizasyonu’nun dünya çapındaki başarısını Uluslararası Rotary Vakfı’nın varlık ve finansal gücüne bağlamak yanlış olmaz.
Amaçları
- Rotary’nin Amacını ve Misyonunu Gerçekleştirmek.
- Dünyada Anlayış ve Barışı Sağlamak için çalışmak.
Programları;
Uluslararası Rotary; Rotary’nin sürekliliğini sağlamak, kulüplerin güçlenmesini ve etkinliğini arttırmak için Uluslarası Rotary Vakfı’nın desteğini projelere yönledirecek programlar geliştirmiştir.
Uluslarası Rotary Vakfı’nın desteklediği program üst başlıkları şöyledir:
- Polio ile mücadele
- İnsani Yardımlar
- Eğitim Programları
- Dünya Barışı
Katkılar
Rotary Vakfı ana gücünü Rotaryenler gibi dünyada insanlığa hizmet etmek isteyen herkesten almaktadır. Vakfın projelere sunduğu desteklerin finansal kaynağı da bu kişilerce yapılan katkılardan oluşmaktadır. Vakfa yapılan katkılar bir çok ülkedeki Rotary Kulüplerindeki üyelerin ve onların fikirlerinin bir araya geldiği projlerin desteği olarak topluma sunulmaktadır.
Vakfın kuruluşundan itibaren yaptığı tüm proje destekleri tutarı 3.4 MİLYAR USD olmuştur. Örneğin, 2014-15 döneminde (12 ay boyunca) tüm dünya projelerinde toplam 265 Milyon USD harcama yapılmıştır. Bu dönemde en büyük proje desteği kalemini çocuk felci hastalığını dünyadan yok etmek için harcanan 123 Milyon USD oluşturmuştur. İnsanlığa hizmet etmek isteyen herkesi Rotary Vakfına katkı yapmaya davet ediyoruz.
Teşvikler
Rotary Vakfı çok çeşitli konularda ve alanlarda Rotaryenler tarafından dünyada gerçekleştirilen projelere, burslara ve meslek gelişim eğitimlerine destek vermektedir. Siz de aşağıdaki alanlarda gerçekleştirmek istediğiniz projenize en uygun destek ve teşvik imkanları için Rotary Vakfından faydalanabilirsiniz.
Bölgesel Teşvikler – District Grants
- Bölgesel yada uluslararası kapsamlı, küçük bütçeli, çabuk bitebilecek projeler için kulüplerin kulanabileceği kaynaklardır
- Bir yada birden çok kulüp ve / veya birden fazla bölgelerin katılımı ile planlanmış projelere kaynak olabilir.
- Kulüp ve Bölge tarafından plalanan projelerin bir yıllık sürede tamamlanması istenilir.
- Sadece Bölgeden onay gerekir – daha kolay ve kısa başvuru süreci vardır. Dönemin başına yakın bir tarihe (örneğin Temmuz ayı sonna) kadar başvuru süresi vardır. Değerlendirme süresi kısadır (genellikle bir ay).
Başvuru için Bölgesel Teşvik Başvuru Formu‘na aşağıdaki bilgilerin yazılması yeterlidir:
- kulüp bilgileri
- proje konusu
- gerçekleştirme süreci ve
- bütçe ve finansman bilgileri, talep edilen rakam
- projenin başarı kriterleri
Bölgesel Teşvik Projelerine örnekler:
- Engelli ve özürlü çocuklar için oyun parkı
- İlkokul 3. sınıf öğrencilerine sözlük dağıtımı
- Yoğun trafik olan bir cadde üstündeki binaya projeksiyon ile trafik sloganları yansıtmak
- Engelli bakım evine güneş panelli sıcak su ısıtıcısı takılması
- Liselerde insan hakları eğitimi seminerleri
- Genç müzisyenlerin uluslararası yarışmaya katılımına destek
Küresel Teşvikler – Global Grants
Küresel Teşvikler toplumun ihtiyacı olan konularda, büyük bütçeli – iz bırakacak projelerdir. Uluslararası Rotary’nin aşağıda belirtilen 6 öncelikli alanından birine uygun konularda planlanması gereklidir. Küresel Teşvikler uzun süreçli (bir yıldan uzun) ve sürekliliği olan (proje bitiminden sonra kullanımı devam edecek) toplumun bilgisini, becerisini ve kaynaklarını kuvvetlendirecek projelerdir. Bu projelerde diğer STK’lar yada Kamu kuruluşları ile işbirliği ve geniş katılım hedeflenerek daha büyük kitleleri etkilemek arzulanır.
Barış – Anlaşmazlıkların Çözümü | |
Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi | |
Su, Sanitasyon ve Hijyen | |
Anne – Çocuk Sağlığı | |
Temel Eğitim – Okur Yazarlık | |
Ekonomik – Toplumsal Gelişim | |
Çevreyi Koruma ve Destekleme |
Küresel Teşvik projelerini yapacak kulüplerin muhakkak en az bir uluslarası partner ile çalışması şarttır. Bu partnerler başka ülkelerin Rotary Kulübü olabileceği gibi başka ülkelerin bölgeleri de olabilir. Proje bütçesinin en az %30′u uluslararası partnerler tarafında sağlanmalıdır.
- Kolon kanseri erken tanı bilgilendirmesi
- İlköğretim okuluna su arıtma ve tuvaletler
- Göz hastanesi için acil müdahale odası
- Yeni dikim, sulama ve bakım teknolojilerinin çiftçilere öğretilmesi ve uygulaması
- Liselerde gençlere anlaşmazlıkların çözümü ve arabuluculuk eğitimi verilmesiMesleki Eğitim ve Gelişim – VTT Burslar – Scholarships
Rotary Vakfı Teşvikleri ile yapılacak projelerde dikkat edilmesi gereken kısıtlamalar:
- Herhangi bir guruba ayrımcılık yada fark gözetimi yapamaz (ırk, din, dil, politik)
- Bir kurum yada topluma sürekli destek ve fayda sağlayamaz
- Vakıf yada fon kurulamaz, bağışlanamaz
- Arazi yada bina alınamaz
- Rotary etkinliklerinde kullanılamaz (Asamble, Konferans, Enstitü, Konvansiyon)
- Önceden yapılmış etkinliklere fon olamaz
Kaynaklar
226e-tr-Kulup Vakif Komitesi El Kitabı 2016-2019
The Rotary Foundation Reference Guide
Kulüp Mutabakat Formu – Club Qualificatiob Memorandum of Understanding
Bölgesel Teşvik Başvuru Formu
Küresel Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır – Global Grant Application
Rotary Grants Terms and Conditions
District Grant Lifecycle
Global Grant Lifecycle
Guide to Global Grants
Foundation Areas of Focus Policy Statements